Het SamenSpelenBoek van JongNL Limburg.

samenspelenboekHet SamenSpelenBoek is een aanwinst voor ieder die actief is in de begeleiding van groepen kinderen en jongeren. Het boek is bruikbaar voor iedereen die activiteiten organiseert met groepen kinderen in de leeftijd van 4 tot 16 jaar. Zo’n groep wordt begeleid door een of (doorgaans) meerdere spelleider(s). Het principe is: iedereen doet mee. Bij de omschrijvingen van de spelen wordt de organisatie vermeld: waar staan de kinderen, waar de spelleider, afstanden en ruimtegebruik. De spelen kennen een opbouw in moeilijkheidsgraad. Als er materialen worden gebruikt zijn die eenvoudig te verkrijgen en niet al te duur. Waar nodig worden aanvullende (begeleidings-) tips gegeven.

Compleet aanbod
In het boek worden veelzijdige activiteiten beschreven die inspelen op de spelbelevingswereld van kinderen in een bepaalde leeftijd. Het zijn praktische, handzame en vooral bruikbare suggesties voor activiteiten. De uitgangspunten voor het boek zijn variatie, methodiek en begeleiding.

hoofdstuk 1 ‘spel actief’
In dit hoofdstuk gaat het om bewegen, actief spelen en om begrippen als samenwerking, winnen en verliezen, presteren en elkaar een kans geven.

hoofdstuk 2 ‘creativiteit actief’
In dit hoofdstuk gaat het om verbale-, muzikale- , manuele- en bewegingsexpressie en om begrippen als voorstellingsvermogen, fantasie en originaliteit.

hoofdstuk 3 ‘natuur actief’
In dit hoofdstuk over natuurbeleving gaat het om het ontdekken en verkennen van de leefwereld in de breedste zin van het woord; ervaren en onderzoeken, respect en begrip voor de ons omringende wereld.

hoofdstuk 4 ‘thema actief’
Dit hoofdstuk behandelt de aanpak ván en activiteiten in verschillende thema's.

hoofdstuk 5 ‘bijeenkomsten actief’
Dit hoofdstuk biedt per leeftijdsgroep een activiteitenoverzicht van twintig bijeenkomsten van anderhalf uur, waarin een aantal uitgangspunten centraal staat en een progressieve en samenhangende opbouw van spelen beschreven wordt. Op deze manier is een uniek overzicht van programma’s, lessen en activiteiten ontstaan voor de leeftijdsgroepen onderbouw, middenbouw en bovenbouw van de basisschool en de eerste jaren van het voortgezet onderwijs. De programma’s zijn min of meer kant en klaar. Elk programma kent een samenhang aan veelzijdige activiteiten. Zo wordt spelen pas echt leuk!

Begeleiding
In het laatste hoofdstuk wordt tevens ingegaan op de begeleiding van groepen kinderen in bepaalde leeftijdsgroepen. Kinderen en jongeren in verschillende leeftijden hebben andere interesses, mogelijkheden, wensen, en zo meer. Welke problemen kom je als spelleider tegen, welke spelvormen kies je en waarom? Om die reden is het belangrijk om bij het kiezen van activiteiten rekening te houden met de mogelijk- en onmogelijkheden van de groep. Dit hoofdstuk wordt gebruikt om die verschillen en overeenkomsten tussen leeftijdsgroepen en de gevolgen daarvan voor de activiteitenkeuze uit te werken.

Tips
Bij alle hoofdstukken is in de kantlijn plaats gereserveerd voor verdiepende begeleidingstips. Deze tips komen uit de praktijk van het werken met kinderen en zijn derhalve praktisch en zeer bruikbaar. Ze zijn verbonden met de beschreven activiteiten en spelen en dienen bij de voorbereiding meegenomen te worden als aandachtspunten voor de spelleider.

Voorbeeldpagina's
Elk hoofdstuk heeft een eigen kleur. Hieronder per hoofdstuk een voorbeeldpagina. De illustraties op deze voorbeeldpagina's zijn allemaal lichtblauw. In werkelijkheid is dit dus een andere kleur.

hoofdstuk 1 - spel actief

hoofdstuk 2 - creatief actief

hoofdstuk 3 - natuur actief

hoofdstuk 4 - thema actief

hoofdstuk 5 - club actief

Bestelinformatie
Het SamenSpelenBoek kost € 19,95 excl. € 4,50 verzendkosten. Je kunt het boek bestellen door je adresgegevens te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..